Συχνές Ερωτήσεις

1 Πότε χρειάζεται να επισκεφτώ ένα ψυχολόγο;
Η ψυχική μας υγεία και ισορροπία είναι τόσο σημαντική όσο και η σωματική. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος χρειάζεται να απευθυνθεί σε ψυχολόγο ποικίλουν.

Κατά τη διάρκεια της ζωής, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν περιόδους αυξημένου άγχους, αυπνίας, φόβου, θυμού, θλίψης.

Νοιώθουν ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά τους έχουν ελαττώσει την ποιότητα ζωής τους και βιώνουν δυσφορία στην καθημερινότητα.

Αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενα σωματικά συμπτώματα που δεν έχουν ιατρική εξήγηση όπως συχνό πονοκέφαλο, πόνους στο στομάχι ή στο έντερο.

Σημαντικά γεγονότα της ζωής όπως η ανεργία, ένας χωρισμός, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η πανδημία Covid-19, μια σοβαρή ασθένεια επηρεάζουν τη λειτουργικότητα τους και δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν.

Η αναζήτηση βοήθειας είναι δείγμα δύναμης και όχι αδυναμίας.
2Μπορώ να εμπιστευτώ τον ψυχολόγο;
Η θεραπευτική διαδικασία προστατεύεται από το απόρρητο, την αρχή εχεμύθειας που διέπει το επάγγελμα του ψυχολόγου. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας πρωταρχική́ υποχρέωση του ειδικού ψυχικής υγείας είναι να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια σε ότι αφορά τις πληροφορίες της ιδιωτικής ζωής των θεραπευόμενων. Οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να αποκαλυφθεί σε τρίτο πρόσωπο μόνο με τη συναίνεση του θεραπευόμενου. Άρση απορρήτου προβλέπεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι κινδυνεύει η ζωή του θεραπευόμενου ή άλλου τρίτου προσώπου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται ο θεραπευόμενος και δίνεται η πληροφορία στους αναγκαίους αποδέκτες.
3Πόσο εύκολο είναι να μιλήσεις σε έναν άγνωστο για πολύ προσωπικά θέματα;
Είναι απολύτως φυσιολογικό στην πρώτη συνάντηση να υπάρχει ένα άγχος, μια μικρή αίσθηση αμηχανίας ή ακόμα και ντροπής, ιδιαίτερα αν κάποιος δεν έχει επισκεφτεί κάποιον ψυχολόγο στο παρελθόν. Σκέφτεσαι πώς να μιλήσεις σε έναν άγνωστο για τα ζητήματα που σε απασχολούν; Είναι περισσότερο ωφέλιμο και βοηθητικό να δει κανείς αυτή τη συνάντηση σαν μια συνάντηση δύο ανθρώπων που θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να αισθανθούν αν μπορούν να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης προς όφελος του θεραπευόμενου.

Η ψυχοθεραπεία είναι ίσως το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει κανείς στον εαυτό του.
4 Τι να περιμένω στην πρώτη συνεδρία;
Η πρώτη συνεδρία συνήθως έχει το χαρακτήρα μιας πρώτης γνωριμίας κατά την οποία ο θεραπευόμενος θα μοιραστεί με το θεραπευτή τους λόγους που τον οδήγησαν στη θεραπεία, ποιο είναι δηλαδή το αίτημα του. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια συζήτηση-ενημέρωση σχετικά με το «θεραπευτικό συμβόλαιο». Μια λειτουργική και αποδοτική θεραπευτική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στην αμοιβαία δέσμευση, στα σαφή όρια μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, στη σταθερότητα και το σεβασμό. Συνεπώς το θεραπευτικό συμβόλαιο αναφέρεται στους όρους και κανόνες που χρειάζεται να διέπουν αυτή τη σχέση
5 Ποια είναι η διάρκεια και η συχνότητα μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας;
Η κάθε συνεδρία έχει διάρκεια μια ώρα και συνήθως η συχνότητα της θεραπευτικής διαδικασίας είναι εβδομαδιαία κατόπιν συμφωνίας μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Το τέλος του ταξιδιού της ψυχοθεραπείας θα το επιλέξει ο ίδιος ο θεραπευόμενος, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει
6 Πόσες συνεδρίες ψυχοθεραπείας πρέπει να κάνω;
Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα ερώτημα που τίθεται συχνά στο οποίο όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Κάθε θεραπευόμενος είναι διαφορετικός, με ιδιαίτερες ανάγκες. Συνεπώς, ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την περίπτωση.