cracked glass effect with depressed woman background 1200x675 1
Blog

Κατάθλιψη | Γιατί ένα μαύρο σύννεφο έχει απλωθεί πάνω από τη ζωή σου και πώς θα το διώξεις μακρυά

Είναι μέρες τώρα που νιώθεις περίεργα… αλλιώτικα… δύσκολα… Που ξυπνάς το πρωί και το μόνο που θέλεις είναι να ξανακοιμηθείς… Που το να σηκωθείς από το κρεβάτι φαίνεται απίστευτα δύσκολο και κοπιαστικό… Που νιώθεις ανεξήγητο πόνο στην ψυχή και απελπισία…

Τίποτα δεν είναι ίδιο με πριν… Είσαι ένας άλλος άνθρωπος… Σαν ένα μαύρο σύννεφο να έχει σταθεί επίμονα πάνω από το κεφάλι σου.

Έχεις ακούσει για την κατάθλιψη αλλά σκέφτεσαι ότι θα περάσει, κι όλα θα γίνουν και πάλι κανονικά. Έχεις ακούσει για την κατάθλιψη αλλά δεν θέλεις να παραδεχτείς ότι συμβαίνει σε σένα.

Τι είναι η Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι ψυχική διαταραχή που ανήκει στην ομάδα των διαταραχών της διάθεσης, και επηρεάζει τη διάθεση, το συναίσθημα και τις σκέψεις.

Πρόκειται για μια συχνή ψυχική νόσο, η οποία επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με τον WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας υποφέρουν από κατάθλιψη επηρεάζοντας το 3,8 % του πληθυσμού. Επιπλέον, η πανδημία προκάλεσε τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και στη χώρα μας την τελευταία διετία.

Περιγραφές της νόσου υπάρχουν από τότε που άρχισαν να υπάρχουν καταγραφές  της ανθρώπινης ιστορίας. Ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης ονόμασε την ασθένεια «μελαγχολία». Σύμφωνα με την Ιπποκρατική θεωρία, το σώμα περιέχει τέσσερις χυμούς: το αίμα, το φλέγμα, την κίτρινη και τη μαύρη χολή. Η ισορροπία της αναλογίας των χυμών συντηρεί την υγεία («ευκρασία»), ενώ η διαταραχή της προκαλεί τις αρρώστιες («δυσκρασία»). Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι ψυχολογικοί, τοξικοί και τραυματικοί παράγοντες είναι πιθανό να ανατρέψουν την ισορροπία των χυμών και να επιφέρουν ψυχικές διαταραχές.

Οι Διαφορές της Θλίψης από την Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες διαταραχές της διάθεσης και τις παροδικές συναισθηματικές αντιδράσεις στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής.

Όλοι μας θα νιώσουμε θλίψη, στεναχώρια, άγχος ή θα έχουμε «πεσμένη» διάθεση μετά από έναν χωρισμό, μια αποτυχία στη δουλειά ή την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου. Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά και αποτελούν μέρος του φάσματος των συναισθημάτων που βιώνει ο καθένας μας κατά τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κατάθλιψη.

Για να μιλήσουμε για κλινικά διαγνωσμένη κατάθλιψη θα πρέπει τα συμπτώματα αυτά να είναι έντονα, να επιμένουν τουλάχιστον για 2 εβδομάδες και να προκαλούν έκπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου.

Τα Συμπτώματα της Κατάθλιψης

Η κατάθλιψη εμπεριέχει τη θλίψη παρατεταμένης διάρκειας αλλά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως:

 • συναισθήματα απελπισίας, φόβου, ενοχής, θυμού
 • μειωμένη αυτοεκτίμηση
 • ιδέες αναξιότητας
 • διαταραχή του ύπνου
 • διαταραχή της όρεξης
 • ελάττωση ή αύξηση του σωματικού βάρους
 • διαταραχή της προσοχής και της συγκέντρωσης
 • απώλεια ενεργητικότητας
 • δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
 • μείωση της ερωτικής επιθυμίας
 • ανηδονία* (*ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την αδυναμία ενός ανθρώπου να αισθανθεί ευχαρίστηση από οποιαδήποτε δραστηριότητα)

Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μια πεσμένη διάθεση – είναι μια σοβαρή κατάσταση που έχει αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις της νόσου όπως η ήπια, η μέτρια και η σοβαρή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα ενδέχεται να συνοδεύονται από τάσεις αυτοκαταστροφής, αδιαφορία για τη ζωή και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τα Αίτια της Κατάθλιψης

Τα αίτια ανάπτυξης αυτής της συναισθηματικής διαταραχής είναι πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά. Συγκεκριμένα συνδυάζονται:

 • Βιολογικοί παράγοντες (ενδοκρινολογικές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.)
 • Ψυχολογικοί παράγοντες (πρώιμος θάνατος αγαπημένου προσώπου, παραμέληση από τους γονείς κ.λπ.)
 • Κοινωνικοί παράγοντες (απώλεια εργασίας, έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, απουσία υγιούς συναισθηματικής σχέσης)

Πώς Θεραπεύεται η Κατάθλιψη

Καθώς η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή με σύνθετη αιτιοπαθογένεια και διάφορες κλινικές εικόνες, δεν αντιμετωπίζεται με μία μοναδική θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας και ενδέχεται να συνδυαστεί και με φαρμακευτική αγωγή.

Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού.

Τόλμησε να ζητήσεις βοήθεια για να νιώσεις καλύτερα γιατί η κατάθλιψη θεραπεύεται.

Κάνε το πρώτο βήμα για να διώξεις το μαύρο σύννεφο της κατάθλιψης από πάνω σου και να αισθανθείς καλύτερα.

Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινάει μόνο με ένα βήμα (Λάο Τσε)

 

*Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη (European Depression Day) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου (3 Οκτωβρίου), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάθλιψη (European Depression Association, EDA), και στόχο έχει να βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για την ασθένεια και τη φροντίδα της.

Ήταν αυτό το άρθρο χρήσιμο για εσάς;

Αν σας άρεσε το άρθρο, μοιραστείτε το!