Πώς μπορεί να σωθεί ένας γάμος που βρίσκεται μια ανάσα πριν το διαζύγιο
Blog

Πώς μπορεί να σωθεί ένας γάμος που βρίσκεται μια ανάσα πριν το διαζύγιο;

Είστε μαζί εδώ και καιρό… Νιώθεις ότι οι κακές μέρες είναι περισσότερες από τις καλές….Ίσως ζείτε περισσότερο σαν συγκάτοικοι παρά σαν εραστές, και η σπίθα που είχατε κάποτε έχει εξασθενήσει... Στο μυαλό σου θεωρείς ότι έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό. Ίσως ακόμα αναρωτιέσαι μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσεις από την αρχή με κάποιον νέο σύντροφο… Αλλά το να πάρεις διαζύγιο είναι μια τεράστια απόφαση, ειδικά αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναφτιάξεις ό,τι έχει χαθεί. Μπορούν άραγε οι δυστυχισμένοι γάμοι να γίνουν ξανά ευτυχισμένοι;

Ναι, μπορείτε να διορθώσετε τον γάμο σας, αλλά θα είναι επώδυνο. Εάν εσύ και ο σύντροφός σου είστε πρόθυμοι να δουλέψετε, είστε σε θέση να αναγνωρίσετε πραγματικά τον ρόλο σας στην κατάσταση του γάμου σας και προσπαθήσετε ενεργά να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, με τρόπο που να ταιριάζει καλύτερα στη σχέση σας, τότε ναι, ο γάμος μπορεί να διορθωθεί.

Απλώς υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές που χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου πριν ανακαλύψεις τις απαντήσεις για το πώς θα προχωρήσεις.

Ο Dr. John και η Julie Gottman στο βιβλίο τους «The Seven Principles for Making Marriage Work» αναφέρουν ότι είναι λυπηρό μια καλή σχέση να πεθαίνει επειδή δεν έλαβε την τροφή και τον σεβασμό που χρειάζεται για να επιβιώσει. Το διαζύγιο και οι χωρισμοί δεν χρειάζεται να είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να μείνετε μαζί.

Οι πιο ευτυχισμένοι γάμοι οδηγούν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι σε δυστυχισμένους γάμους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής κατά περίπου 4-8 χρόνια. Οι Gottmans πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η συνεχής σύγκρουση και η παραμέληση επηρεάζουν τελικά την υγεία με αρνητικό τρόπο.

Πώς Μπορείς να Σώσεις έναν Δυστυχισμένο Γάμο

Αποδέξου την αλήθεια για τον γάμο σου

Μπορεί να χρειαστεί θάρρος, χρόνος και δύναμη για να καταφέρεις επιτέλους να το πεις δυνατά, αλλά όσοι βρίσκονται μέσα σε έναν δυστυχισμένο γάμο, βαθιά μέσα τους έχουν αποδεχτεί τη συζυγική τους αλήθεια.

Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι επιθυμείς ο γάμος σου να παραμείνει έτσι. Αποδοχή σημαίνει ότι βλέπεις την αλήθεια και αποδέχεσαι την πραγματικότητα. Αποδοχή σημαίνει ότι παίρνεις συνειδητές αποφάσεις για το πώς να προχωρήσεις από εδώ και πέρα.

Το να αποδεχτείς την αλήθεια δεν σημαίνει να μείνεις σε έναν δυστυχισμένο γάμο αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα και διαζύγιο. Αντίθετα, είναι ένα σημείο εκκίνησης για το επόμενο βήμα, ώστε να μπορέσεις να κάνεις το πρώτο βήμα προς την ευτυχία για σένα και τον σύντροφό σου

Μπορείς να θρηνήσεις για την απώλεια των ονείρων και των συζυγικών σου προσδοκιών

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενθουσιασμένοι που θα παντρευτούν! Ξεχειλίζουν από ελπίδες, όνειρα και θετικές προσδοκίες για το μέλλον τους ως ζευγάρι. Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι δεν θα συμβεί αυτό ποτέ χωρίς προσπάθεια. Και δυστυχώς για κάποιους, δεν θα συμβεί.

Η θλίψη κάνει την εμφάνισή της όταν έρχεται η απώλεια… Και ένα διαλυμένο όνειρο ή η προσδοκία είναι απώλεια.

Επιτρέποντας στον εαυτό σου να θρηνήσει, μπορείς να αποκτήσεις νέα προοπτική για τον εαυτό σου, τη ζωή σου, τον γάμο σου και τον σύντροφό σου. Μπορεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την αλλαγή.

Άκουσε την εσωτερική σου φωνή και ανακάλυψε τι θέλεις και τι χρειάζεσαι

Ο αγώνας ενός δυστυχισμένου γάμου και ο συναισθηματικός πόνος που προκαλεί μπορεί να είναι συντριπτικός. Μπορεί να σε εξαντλήσει, να σε κάνει να παραιτηθείς. Ή μπορεί να διαπιστώσεις ότι το να κρατάς τον εαυτό σου απασχολημένο είναι πιο εύκολο από το να αντιμετωπίσεις τόσο τον εαυτό σου όσο και τον γάμο σου.

Καθόρισε τους στόχους που θέλεις να πετύχεις για τη ζωή σου και για το τι θέλεις από τη σχέση σου. Γίνε συγκεκριμένη! Αυτοί οι στόχοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις μια συζήτηση με τον σύντροφό σου σχετικά με το τι περιμένει ο καθένας σας στο μέλλον. Μέσω αυτής της συζήτησης, μπορείτε να κατανοήσετε τι είναι εφικτό από τον καθένα σας, τι όχι και πού μπορείτε να συμβιβαστείτε και οι δύο. Η συζήτηση για τους στόχους, ενδέχεται να λειτουργήσει ως αφετηρία για να ξεκινήσετε να δουλεύετε κι οι δυο τη σχέση σας. Ή μπορεί να σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε να χωρίσετε τους δρόμους σας.

Είναι ο σύντροφός σου πρόθυμος να συμμετέχει και να αλλάξει;

Και οι δύο σύντροφοι σε έναν δυστυχισμένο γάμο πρέπει να είναι πρόθυμοι να πουν: «Ναι, μπορούμε να σώσουμε το δυστυχισμένο γάμο μας». Και οι δύο πρέπει να θέλουν να κάνουν τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να σώσουν τη σχέση τους.

Ίσως είναι δύσκολο να αφήσετε στην άκρη την προηγούμενη αφήγηση και να ξαναγράψετε μια καινούργια.

Ίσως απαιτείται προσπάθεια για να αλλάξετε τον τρόπο που πάντα απαντούσατε ο ένας στον άλλο. Μπορεί επίσης να σου είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ένα ζήτημα που ανοίγει ο σύντροφός σου εάν δεν το βλέπεις κι εσύ έτσι. Αλλά αυτό χρειάζεται να γίνει για να έρθει η αλλαγή. Μην περιμένεις να αρχίσει να αλλάζει πρώτα ο σύντροφός σου και φυσικά, μην νομίζεις ότι μπορείς εσύ να τον αλλάξεις. Δεν μπορείς να πείσεις τον σύντροφό σου να αλλάξει ή να μεγαλώσει εάν εκείνος νιώθει ότι είναι απόλυτα ευτυχισμένος με τη ζωή του. Ενδέχεται εκείνος/η να μην συνειδητοποιεί καν ότι ο γάμος σας αντιμετωπίζει προβλήματα

Μόνο εσύ έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου. Τα δικά σου λόγια, οι πράξεις, η προοπτική και η στάση. Για παράδειγμα: Πού εστιάζεις; Καθώς εσύ και ο σύντροφός σου περνάτε περισσότερο χρόνο ο ένας με τον άλλον, συχνά αρχίζεις να παρατηρείς λιγότερο αυτό που αγαπούσες σε αυτόν και περισσότερο αυτό που σε ενοχλεί. Όσο περισσότερο βλέπεις τις αρνητικές του ενέργειες (ή εσύ τις βλέπεις ως αρνητικές), τόσο είναι λιγότερο πιθανό να είσαι ευτυχισμένη.

Αναγνώρισε τι λειτουργεί

Η σχέση σας δεν είναι πάντα κακή, αλλά τώρα μπορεί να σου είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τα καλά όταν υπάρχει τόση απογοήτευση ή διχόνοια. Χρειάζεται να είσαι ανοιχτή στα θετικά. Χρειάζεται να αλλάξεις τον εσωτερικό σου διάλογο όταν είσαι δυσαρεστημένη με τον σύντροφό σου. Αν, για παράδειγμα, εκνευριστείς που δεν έρχεται νωρίς το βράδυ στο σπίτι, προσπάθησε να πεις «Είμαι ευγνώμων που έχουμε ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα για να περάσουμε χρόνο οικογενειακά». Μια πιο θετική νοοτροπία επιτρέπει την αποδοχή και μπορεί να βοηθήσει στο ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

Έχεις τη δύναμη και μπορείς να αλλάξεις την εστίασή σου ανά πάσα στιγμή.

Θυμήσου τα καλά

Όταν πρωτογνωριστήκατε, σας άρεσε να εξερευνάτε νέα μέρη μαζί; Έκανε ο ένας τον άλλον να γελάει; Όταν ένας γάμος αποτυγχάνει, είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν και να θυμηθούν τα πράγματα που κάποτε σας προσέλκυσαν ο ένας στον άλλον.

Εάν τα ζευγάρια μπορούν να θυμηθούν γιατί ερωτεύτηκαν εξαρχής, τότε υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας. Χρησιμοποιήστε αυτά τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις ως βάση για να ξαναχτίσετε ό,τι έχει γκρεμιστεί.

Βάλε τη σχέση σε προτεραιότητα

Κι οι δυο σύντροφοι χρειάζεται να θέσουν τη βελτίωση της σχέσης ως προτεραιότητα. Αλλά για να γίνει αυτό, κάθε ένας χρειάζεται να έχει αυτογνωσία και να αναρωτηθεί: «Κάνω προσπάθεια σε αυτή τη σχέση ή απλώς ζούμε παράλληλες ζωές;». Ορισμένοι γάμοι χρειάζονται απλώς καλύτερο συντονισμό. Για παράδειγμα, βγείτε ραντεβού ή φύγετε μαζί ένα Σαββατοκύριακο για να ανακτήσετε τη χαμένη σας οικειότητα.

Προσπάθησε να ακούς

Μπορεί να σου είναι δύσκολο να ακούσεις την άποψη του συντρόφου σου, ειδικά όταν διαφωνείς. Αλλά για να σωθεί ένας γάμος από το χείλος του γκρεμού, και οι δυο σύντροφοι χρειάζεται να μπορούν να ακούν κάτι που τους φαίνεται εντελώς παράλογο και να καταλαβαίνουν πώς μπορεί να το βλέπει ο σύντροφός τους. Μην ξεχνάς ότι υπάρχει και η αλήθεια του άλλου…

Αποδέξου το παρελθόν

Ίσως κάποιος από τους δυο να είχε παράλληλη σχέση. Ή ίσως ανακάλυψες κάτι για τον σύντροφό σου που σε ταρακούνησε βαθιά. Ό,τι κι αν είναι αυτό, αν αποφασίσατε να προχωρήσετε μαζί, είναι σημαντικό να αγκαλιάσετε αυτό που συνέβη και να δεσμευτείτε για μια νέα αρχή.

Ζήτησε βοήθεια

Μπορείτε να ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές και να διαβάσετε όλα τα βιβλία του κόσμου, αλλά μερικές φορές η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι να δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα συνεργαστεί μαζί σας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων. Ένας οικογενειακός θεραπευτής ή θεραπευτής ζεύγους θα παραμένει όσο το δυνατόν πιο ουδέτερος ενώ θα υποστηρίζει και τους δυο συντρόφους εξίσου. Στη θεραπεία ζευγαριών, μια από τις πιο σημαντικές έννοιες είναι να βοηθάς κάθε άτομο να δει και να κατανοήσει την άποψη του άλλου

Βρες χρόνο για αυτοφροντίδα

Μήπως βασίζεσαι στον σύντροφό σου για τα πάντα; Αν ναι, αυτό μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη σχέση σας. Δεν μπορείς να περιμένεις από τον σύντροφό σου να καλύπτει όλες τις ανάγκες σου. Χρειάζεται να ζεις τη ζωή σου δυναμικά, να έχεις κοινωνικές συναναστροφές, δικές σου φιλίες και δραστηριότητες που σου διασφαλίσουν μια όμορφη ζωή.

Όταν είσαι ευχαριστημένη με τον εαυτό σου, είναι πιο εύκολο να είσαι ευτυχισμένη στη σχέση σου.

Συμπέρασμα

Η αλήθεια είναι ότι κάθε παντρεμένο ζευγάρι θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες και πολλοί θα αντιμετωπίσουν την απόφαση να μείνουν παντρεμένοι ή να χωρίσουν. Τα άτομα που βρίσκονται στο σταυροδρόμι του διαζυγίου μερικές φορές παλεύουν με μια λανθασμένη επιλογή“Χωρίζω για να ξαναβρώ την ευτυχία ή κρατώ την οικογένεια ενωμένη και παραμένω δυστυχισμένη;” . Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι περισσότεροι δυστυχισμένοι γάμοι γίνονται ξανά ευτυχισμένοι, αν τα ζευγάρια μπορούν να το ξεχωρίσουν. Ενώ ορισμένα διαζύγια είναι απαραίτητα, πολλοί γάμοι μπορούν να επιδιορθωθούν.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που καταφέρνουν να μείνουν μαζί, συνήθως καταλήγουν πιο ευτυχισμένα από τα ζευγάρια που χωρίζουν. Πολλά άτομα εκφράζουν τη λύπη τους που αυτοί και ο πρώην σύντροφός τους δεν εργάστηκαν σκληρότερα για να προσπαθήσουν να σώσουν τον γάμο τους. Τελικά, το διαζύγιο δεν έκανε τη ζωή τους καλύτερη.
Ίσως τα προβλήματα σε έναν γάμο θα πρέπει να θεωρούνται ως σημάδι αφύπνισης για να δουλέψει κανείς για τον γάμο του αντί να ακολουθήσει τον δρόμο που οδηγεί στο διαζύγιο.

Δεν θα ήταν καλύτερα αν κάθε ζευγάρι έβλεπε τον πόνο του ως καταλύτη για να εξετάσει σε βάθος τη σχέση του, να λάβει επαγγελματική βοήθεια και να δυναμώσει;

Δεν θα ήταν υπέροχο αν κάθε άτομο μπορούσε να είναι ειλικρινές με τον εαυτό του και να αναλάβει προσωπική ευθύνη για τη συμβολή του στα προβλήματα;

Κανένας γάμος δεν είναι τέλειος, και όποιο ζευγάρι ισχυρίζεται ότι δεν τσακώνεται ποτέ, λέει ψέματα ή τρομοκρατείται για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν άφηνε τα αληθινά του συναισθήματα να φανούν.

Ο γάμος δεν υποτίθεται ότι είναι ένας καλά χορογραφημένος χορός, αλλά μάλλον μια ευκαιρία να μάθεις και να αναπτυχθείς με έναν άλλο άνθρωπο.

Δημοσιεύτηκε στο: https://www.oloygeia.gr/psychologia/mia-anasa-prin-to-diazygio-sozetai-o-gamos/

Ήταν αυτό το άρθρο χρήσιμο για εσάς;

Αν σας άρεσε το άρθρο, μοιραστείτε το!