Το πρώτο σου καλοκαίρι ως χωρισμένη μαμά
Blog

Το πρώτο σου καλοκαίρι ως χωρισμένη μαμά | Η νέα πραγματικότητα, οι διακοπές «αλλιώς», και οι οικογενειακοί φίλοι που εξαφανίστηκαν…

Ήρθε η ώρα να κανονίσεις τις καλοκαιρινές διακοπές, κι εσύ αγχώνεσαι και μόνο με τη σκέψη. Φέτος όλα είναι αλλιώς, όλα καινούρια, όλα διαφορετικά. Στο κάδρο των καλοκαιρινών διακοπών είσαι εσύ και τα παιδιά σου, κανένας άλλος.  Πώς θα αντιμετωπίσεις ως φρεσκοχωρισμένη μαμά αυτή τη νέα πραγματικότητα, όταν όλοι οι οικογενειακοί φίλοι έχουν εξαφανιστεί και τίποτα δεν θυμίζει τα περασμένα σας καλοκαίρια;

Οι Φίλοι Πριν και Μετά το Διαζύγιο

Θυμάσαι τα καλοκαίρια σας, όταν το διαζύγιο αχνοφαινόταν αλλά δεν αποτελούσε γεγονός, που δεν προλαβαίνατε τα καλέσματα στα εξοχικά φίλων και τις προτάσεις για κοινές διακοπές σε κυκλαδίτικα νησιά.

Φέτος όμως, οι καλοκαιρινές παρέες με τους φίλους και τα παιδιά τους, δεν είναι πια εδώ… Κανένα τηλεφώνημα, κανένα κάλεσμα, καμία πρόταση. Γιατί;

Οι παντρεμένοι φίλοι δεν σου πρότειναν κοινές διακοπές ίσως γιατί νιώθουν άβολα με τη νέα κατάσταση της Μετά Διαζυγίου εποχής, ίσως γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν τα όσα περνάς, ίσως γιατί δεν υπάρχει πια χώρος στη ζωή τους για σένα.
Κάποιοι φίλοι σε ένα διαζύγιο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ταχτούν υπέρ του ενός ή του άλλου, με αποτέλεσμα σταδιακά να απομακρύνονται και να αποξενώνονται. Και υπάρχουν και κάποιοι, θα σου φανεί ακραίο αλλά ισχύει, που αντιμετωπίζουν τη διαζευγμένη φίλη τους, εσένα που σε ξέρουν τόσο καλά και «σε αγαπούν», ως απειλή για τον δικό τους γάμο (!).

Τη στιγμή που χρειάζεσαι τους φίλους σου όσο ποτέ, τους χάνεις, και αυτή είναι μια παράπλευρη απώλεια που πρέπει να αντιμετωπίσεις μαζί με όλα τα υπόλοιπα νέα δεδομένα που φέρνει μαζί του ένας χωρισμός.

Η Aνείπωτη Απομόνωση της Μόνης Μαμάς

Ναι, έχουμε κάνει ευτυχώς πολλά βήματα ως κοινωνία από την εποχή που η χωρισμένη μητέρα ήταν δακτυλοδεικτούμενη, σίγουρα όμως υπάρχει πολύς ακόμα δρόμος να διανύσουμε.

Η κοινωνική απομόνωση της μόνης μητέρας είναι ένα είδος κοινωνικού στίγματος για το οποίο κανείς δεν μιλάει ανοιχτά, ειλικρινά και αληθινά, ίσως γιατί κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί μια δύσκολη πραγματικότητα για τις περισσότερες χωρισμένες μαμάδες.

Μόνη Γονέας σημαίνει…

Τώρα πια, εσύ είσαι η αρχηγός της οικογένειας, έχεις τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Τώρα πια, αγκαλιάζεις τις χαρές και επωμίζεσαι τα βάρη της γονεϊκότητας, μόνη.
Τώρα πια, χρειάζεται να πάρεις τις μικρές καθημερινές αλλά και τις μεγάλες αποφάσεις, μόνη.
Τώρα πια, πρέπει να έχεις την ικανότητα να υποστηρίζεις τις αποφάσεις που παίρνεις, μόνη.

Και έτσι ξαφνικά νιώθεις ότι έχεις μπει στο περιθώριο, ότι δεν ανήκεις… και ναι, νιώθεις τόσο μόνη…

Η Νέα Ζωή μετά το Διαζύγιο

Ένα διαζύγιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα για όσους έχουν παιδιά. Δημιουργούμε μια ολόκληρη ζωή γύρω από την οικογένειά μας, και το διαζύγιο μάς αναγκάζει να ανακατευθύνουμε αυτή τη ζωή και να δημιουργήσουμε μια νέα, με μόνο σταθερό σημείο αναφοράς σε όλο αυτό το χάος, τα παιδιά μας.

Θλίψη, θυμός, ενοχές, ανασφάλεια, είναι πολλά τα συναισθήματα που θα σε κατακλύσουν και που θα εναλλάσσονται μέχρις ότου δώσουν τη θέση τους και πάλι, στη χαρά, την ευτυχία, τη διασκέδαση. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο και θα ανταμειφθείς.

Πώς θα κυλήσουν ομαλά οι Πρώτες Καλοκαιρινές Διακοπές σου ως Χωρισμένη Μαμά

Η σχέση με τον πρώην σύζυγό σου έχει αλλάξει, αλλά εξακολουθείτε να είστε η μαμά και ο μπαμπάς που θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν υγιή κι ευτυχισμένα. Προγραμματίστε σύμφωνα με τις άδειές σας τις περιόδους που θα κάνει ο καθένας ξεχωριστές διακοπές με τα παιδιά, συζητώντας σε ήρεμο κλίμα.

Διακοπές μόνη με τα παιδιά: Μπορεί να είναι πρωτόγνωρο για σένα, μπορεί να πρέπει να τα οργανώσεις όλα μόνη σου (εισιτήρια, διαμονή, καθημερινό πρόγραμμα) αλλά ποιος είπε ότι μια μαμά δεν μπορεί να περάσει καταπληκτικά με τα παιδιά της ακόμα κι όταν είναι μόνη;

-Όταν τα παιδιά λείψουν σε διακοπές με τον μπαμπά, δώσε χρόνο στον εαυτό σου για ξεκούραση, ανασκόπηση και ανασύνταξη δυνάμεων. Ανακάλυψε ξανά τον εαυτό σου! Πίστεψε ότι είναι στο χέρι σου να έχεις ό,τι καλύτερο μπορεί να σου προσφέρει η ζωή, να έχεις ολόκληρο τον κόσμο αν το θέλεις! Και, γιατί όχι, πρόσφερε στον εαυτό σου μια μικρή απόδραση, ως δώρο από σένα για σένα. Το αξίζεις!

Αυτό το καλοκαίρι, το πρώτο σου καλοκαίρι ως χωρισμένη μαμά, είναι σίγουρο ότι θα το θυμάσαι. Μάθε από τα διδάγματά του, κράτα τα πάντα, τα θετικά και τα αρνητικά του, και ζωγράφισέ το με τα πιο αληθινά χρώματα…

Μια νέα ζωή έχει αρχίσει για σένα- και θα είναι όλη δική σου!

Ήταν αυτό το άρθρο χρήσιμο για εσάς;

Αν σας άρεσε το άρθρο, μοιραστείτε το!